•  
  • Online servisi

    • 15. decembar 2019. | nedelja |
    Kaciga glavu čuva PDF Štampa El. pošta

    "Kaciga glavu čuva" je tradicionalna akcija Auto moto saveza Srbije koja je usmerena pre svega na vozače motocikala i bicikala, ali i na ostale učesnike u saobraćaju. Akcija traje od 2010. godine i podrazumeva pokalanjanje  zaštitnih kaciga kao i edukativnog materijala, sa ciljem podizanja saobraćajne i bezbednosne kulture svih učesnika u saobraćaju. Auto moto savez Srbije je kroz realizaciju ove akcije podelio više hiljada zaštitnih kaciga i organizovao nekoliko javnih okupljanja i konferencija za medije, sa ciljem da  skrene  pažnju na jednu od najosetljivijih grupa učesnika u saobraćaju-dvotočkaše.

    Podaci govore da su vozači i putnici na mopedima i motociklima treća najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju u Srbiji. Putnici na motorizovanim dvotočkašima čine oko 10% poginulih, biciklisti 9% a  od toga je 9% dece biciklista.
    U 36% saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju dvotočkaši, vozač motornog vozila nije uočio dvotočkaša, a u 12% slučajeva vozač dvotočkaša nije uočio drugo vozilo.

    Podaci pokazuju i da polovinu od 1,2 miliona ukupno poginulih godišnje u saobraćaju u svetu čine pešaci i vozači bicikala i motocikala, pri čemu pešaci čine 22 odsto, motociklisti 23 odsto, a biciklisti četiri odsto. Mnoge države su intenzivirale strategiju povećanja bezbednosri u saobraćaju, uključujući i izmene zakona kao u cilju povećanja bezbednosti vozila i puteva, ali  i dalje zaostaju siromašne zemlje.

    Zbog zabrinjavajuće statistisike i  u saobraćaju ugroženih vozača dvotočkaša, AMSS će nastaviti sa realizacijom ove akcije, koja kao dugoročni cilj ima smanjenje broja saobraćajnih nezgoda u kojima oni učestvuju uz velika stradanja.

     
 •