•  
  • Online servisi

    • 15. decembar 2019. | nedelja |
    SENSoR PDF Štampa El. pošta

    Auto-moto savez Srbije nosilac je SENSoR projekta u našoj zemlji koji za cilj ima unapređenje bezbednosti puteva u jugoistočnoj Evropi, a zasniva se na saradnji automobilskih klubova, upravljača puteva i univerziteta. Finansijski ga podržavaju Program transnacionalne saradnje jugoistočne Evrope (SEE) i Evropska unija. Ovaj dvogodišnji projekat koji traje do 31. avgusta 2014. godine okuplja 14 zemalja - Grčka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Moldavija, Srbija, Makedonija, BIH, Hrvatska, Albanija, Crna Gora, Bugarska, Rumunija i Ukrajina.

    U jugoistočnoj Evropi, više od 10.000 ljudi godišnje izgubi život, a još 100.000 bude teško povređeno. Troškovi svih saobraćajnih nezgoda premašuju 2% godišnjeg bruto nacionalnog proizvoda. Region obuhvata zemlje sa porastom nivoa motorizacije u kojima bezbednost puteva nije u skladu sa zahtevima za 21. vek.

    Većina zemalja u jugoistočnoj Evropi gradi nove puteve ili obnavlja postojeće i tim zemljama je potrebna finansijska pomoć za podizanje nivoa bezbednosti puteva. Neke zemlje trenutno realizuju programe bezbednosti koji su fokusirani na „crne tačke“. Nažalost, oni su efikasni na lokalnom nivou, ali ne utiču bitno na broj nastradalih.

    Razvojne banke su, u okviru Deceniji akcije UN, najavile svoju podršku ocenjivanju bezbednosti puteva i unapređenju kvaliteta putne infrastrukture. Projekat SENSoR omogućava da se bezbednost stavi na viši nivo, identifikuju rizici i da se konkretno deluje kako bi se spasao što veći broj života.

    Da bi se to postiglo, primeniće se najsavremenije mere iz sistema Međunarodnog programa ocenjivanja puteva (iRAP). Na ovaj način će se definisati deonice i lokacije sa GPS koordinatama na kojima se uz realizaciju jednostavnih mera kao što su zaštitne ograde, školski prelazi ili raščišćen rubni pojas puta, mogu ostvariti značajna unapređenja.

    Partneri iz projekta SENSoR zajedno su napravili planove za maksimalno smanjenje broja deonica puta sa visokim rizikom kroz sledeće aktivnosti:

    1. Mapiranja rizika trans-evropske putne mreže (TEN-T) na celoj teritoriji jugoistočne Evrope na kojoj se realizuje ovaj projekat, a na osnovu evidentiranog broja poginulih i teško povređenih
    2. Sveobuhvatnije mapiranje rizika u zemljama učesnicama na najfrekventnijim nacionalnim i regionalnim putevima, kao i realizacija studije izvodljivosti
    3. Program snimanja puteva na putnim mrežama zemalja učesnica, na kojima se javlja najveći broj poginulih, ocenjivanje zvezdicama i bankarska ulaganja u periodično održavanje ili izgradnju novih i rehabilitaciju starih puteva
    4. Program medijske promocije uz angažovanje istaknutih i slavnih ličnosti kako bi se obezbedila javna, politička i stručna podrška stvaranju bezbednije putne mreže.    Više informacija na www.sensorproject.eu

     
 •