•  
  • Online servisi

   Naša Mreža

   Poslovne jedinice, Autо-Moto klubovi, Partneri... Pogledaj mapu
    
    

   Stanje na putevima

   Mapa prohodnosti puteva u Republici Srbiji.
   Detaljnije
    

   Video izveštaj o stanju na putevima u Republici Srbiji
   Detaljnije
    
    

   Vremenski podaci

    
    
    
    


   • Šta znaš o saobraćaju 2014. PDF Štampa El. pošta

    45. gradsko takmičenje "Šta znaš o saobraćaju"

    Takmičenja osnovaca, okružna i gradsko za Beograd, „Šta znaš o saobraćaju“, koje se održava po 45. jubilarni put i kroz koje prođe preko 200.000 srpkih đaka godišnje, održano je 11. maja 2014. god.  u Beogradu, u Pionirskom gradu u Košutnjaku, ali i u svim okruzima u Srbiji.

    Kroz akciju „Šta znaš saobraćaju“ dosad su prošli milioni srpskih učenika i od neprocenjivog je značaja za državu, jer je permanentni oblik saobraćajne edukacije dece. Ujedno, to je zvanično takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a podršku su dali i Društvo nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, MUP, osnovne škole, donatori i sponzori.

    Na 45. Gradskom takmičenju učestvovalo je 126 učenika iz 16 beogradskih opština, a najuspešnije AMSS nagradio je biciklima, kacigama i drugim poklonima.

    Pobednicima je priznanja i nagrade uručio Aleksandar Nikačević, generalni sekretar AMSS.
    - Ovo takmičenje, koje AMSS organizuje već skoro pola veka, od izuzetnog je značaja za unapređenje bezbednosti najmlađih. Svake godine se trudimo da ono bude još masovnije i da se uključi što više škola iz Srbije i Beograda. Naša deca aktuleni su evropski prvaci, jer su prošle godine osvojili prvo mesto na evropskom FIA takmičenju. Mi stariji trebalo bi da učimo od mališana, koji su nam pokazali kako se brane boje Srbije – rekao je Nikačevič i poželeo takmičarima svu sreću na predstojećem državnom takmičenju, koje je zakazano za dve nedelje.

    U mlađoj grupi, uzrasta od 10 do 12 godina za devojčice, prvo mesto pripalo je Anđeli Prijović. U starijoj grupi, od 12 do 14 godina, prvoplasirana je Nataša Nešić, dok je u konkurenciji dečaka mlađeg uzrasta, prvo mesto pripalo Ognjenu Aleksiću, a u starijoj grupi - Nemanji Vasilevu.

    Najuspešniji, koji će se 23. i 24. maja nadmetati na državnom takmičenju u Beogradu, su:

    EKIPA BEOGRAD I:

    1. Nemanja Vasilev, Zvezdara
    2. Nataša Nešić, Voždovac
    3. Ognjen Aleksić, Novi Beograd
    4. Anđela Prijović, Zvezdara


    EKIPA BEOGRAD II:

    1. Georgije Andrejević, Zvezdara
    2. Jelena Božović, Zvezdara
    3. Jovan Dinič, Zvezdara
    4. Ana Andrejević, Zvezdara


    Učenici su bili podeljeni u dve grupe: mlađu (rođeni 2002. 2003. i 2004. godine) i stariju (rođeni do 2001. godine). Takmičili su se u teorijskom delu, rešavanjem saobraćajnih testova, kao i u vožnji bicikala na poligonu spretnosti, odnosno na poligonu koji simulira saobraćajne situacije sa kojima se sreću u svakodnevnom životu.

    Od marta do danas, već su održana školska, opštinska, okružna i gradsko za Beograd takmičenja, dok je državno takmičenje zakazano je za 23. i 24 maj. Najbolje plasirani učenici uzrasta od 10 do 12 godina - dve devojčice i dva dečaka, takmičiće se na 29. Evropskom FIA takmičenju, koje se ove godine održava od petog do sedmog septembra u glavnom gradu Norveške, Oslu. Ujedno, oni će pokušati da odbrane boje AMSS i Srbije, jer smo aktuelni evropski šampioni. 

    Pojedinačni plasman (.pdf)

    Generalni plasman (.pdf)

    Plasman "B" (.pdf)

    Plasman "C" (.pdf)

    45. DRŽAVNO TAKMIČENJE „ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU“

    EKIPA KOJA IDE NA EVROPSKO TAKMIČENJE – UZRAST OD 10 DO 12 GODINA

    · Ana Andrejević, Ekipa Beograd 2, OŠ Dragojlo Dudić, Beograd

    · Katarina Belić, Rasinski okrug, OŠ Živadin Apostolović, Trstenik

    · Strahinja Badivuk, Zaječarski okrug, OŠ Desanka Maksimović, Zaječar

    · Miloš Stojićević, Braničevski okrug, OŠ Vuk Karadžić, Požarevac
    POJEDINAČA KONKURENCIJA:

    MLAĐA GRUPA – B – UZRAST OD 10 DO 12 GODINA

    devojčice:

     1. Ana Andrejević, Ekipa Beograd 2, OŠ Dragojlo Dudić, Beograd
     2. Katarina Belić, Rasinski okrug, OŠ Živadin Apostolović, Trstenik
     3. Nađa Nikolić, Zaječarski region, OŠ Desanka Maksimović, Zaječar

    dečaci:

     1. Strahinja Badivuk, Zaječarski region, OŠ Desanka Maksimović, Zaječar
     2. Miloš Stojićević, Braničevski okrug, OŠ Vuk Karadžić, Požarevac
     3. Momir Topalović, Južnobanatski okrug, OŠ Dositej Obradović, Omoljica

    STARIJA GRUPA – C – UZRAST OD 12 DO 15 GODINA

    devojčice:

     1. Kristina Nikolić, Braničevski okrug, OŠ Vuk Karadžić, Požarevac
     1. Jana Živković, Rasinski okrug, OŠ Živadin Apostolović, Trstenik
     2. Anđela Rajović, Južnobački region, OŠ Vuk Karadžić, Bačka Palanka
     3. Katarina Rajković, Ekipa Beograd 2, OŠ Dragojlo Dudić, Beograd

    dečaci:

     1.Georgije Andrejević, Ekipa Beograd 2, OŠ Dragojlo Dudić, Beograd
     2. Miloš Marković, Braničevski okrug, OŠ Vuk Karadžić, Požarevac
     3. Marko Radaković, Južnobački region, OŠ Jovan Dučić, Novi Sad

     

    Generalni plasman (.pdf)

    Pojedinačni plasman (.pdf)

    Plasman B (.pdf)

    Plasman C (.pdf)

     

    AMSS REPREZENTACIJA EVROPSKI ŠAMPION DRUGI PUT ZA REDOM

    Na evropskom takmičenju osnovaca  u poznavanju saobraćaja, AMSS reprezentacija odbranila  je titulu šampiona u Norveškoj.

    Auto-moto savez Srbije (AMSS) dočekao je reprezentaciju učenika osnovnih škola iz Srbije koji su pobedili na 29. FIA Evropskom takmičenju u poznavanju saobraćaja, održanom od 05. do 07. septembra u Lilestromu (Norveška) u organizaciji Svetske automobilske federacije (FIA) i Norveške automobilske federacije (NAF) i tako odbranili titulu prvaka osvojenu prošle godine u Crnoj Gori.

    Reprezentacija AMSS sastavljena je od četvoro najboljih osnovaca Srbije, pobednika na svim nivoima, od školskog do državnog takmičenja “Šta znaš o saobraćaju”, koje AMSS organizuje tradicionalno već 45 godina: Ana Andrejević, Ekipa Beograd 1 (OŠ ′′Dragojlo Dudić′′, Beograd), Katarina Belić, Rasinski okrug (OŠ ′′Živadin Apostolović′′, Trstenik), Strahinja Badivuk, Zaječarski okrug (OŠ ′′Desanka Maksimović, Zaječar) i Miloš Stojićević, Braničevski okrug (OŠ ′′Vuk Karadžić′′, Požarevac). Zlatnu decu predvodili su članovi stručnog tima našeg nacionalnog automobilskog kluba AMSS i njihovi nastavnici: Dejan Miladinović iz Beograda, Vladan Vidojević iz Požarevca, Dejan Trifunović iz Zaječara i Vladan Čolić iz Trstenika. Predstavljajući Republiku Srbiju u veoma jakoj konkurenciji FIA klubova iz 22 evropske zemlje, naša deca ponovo su donela zlatne medalje u svoju zemlju osvojivši 613 poena, ostavljaći iza sebe učenike iz Rusije, Letonije, Crne Gore, Nemačke, Francuske, Norveške, Austrije, Švajcarske, Hrvatske, Slovenije...itd.

    Na konferenciji za medije u sedištu AMSS u Beogradu, reprezentativci su danas objasnili da je u Norveškoj odlučivalo znanje i umeće prikazano na teorijskom i praktičnom delu takmičenja.

    - Ponosni smo na naše reprezentativce, zlatnu decu koja su nam motivacija i znak da smo na ispravnom putu u dugogodišnjim naporima i ulaganjima svih resursa iz AMSS sitema u edukaciju dece za bezbedno učestvovanje u saobraćaju – rekao je predsednik AMSS gospodin Mirko Butulija i najavio da će najbolji osnovci Evrope i u sledećoj sezoni biti važan deo promocije segmenta strategije AMSS, koja obuhvata aktivaciju takmičenja “Šta znaš u saobraćaju” u svim osnovnim školama Srbije, u kome za sada učestvuje oko 60%,  dodavši i to da iskreno veruje da će se resorna ministarstva, prosvete i nauke, omladine i sporta, saobraćaja, posle jedne srebrne i dve uzastopne zlatne medalje pridružiti našim naporima i podržati ovaj značajan projekat i finasijski.

    - Trijumf na ovom ovom takmičenju je važan i ide nam svima u prilog činjenica da broj saobraćajnih nezgoda opada, kao što je to ove godine. Naš cilj je nulti broj stradale dece u saobraćaju i verujem da ćemo u tome zajedničkim snagama sa resornim vlastima i uspeti – poručio je gospodin Predrag Đurđev, generalni sekretar AMSS, dodavši da je nastavni kadar, naš bitan saveznik ka ovom cilju i upravo zato AMSS je doneo odluku da ubuduće nagrađuje ne samo osnovce koji su osvojili zlato već i njihove zlatne nastavnike koji su ih svojim predanim radom doveli do trona i pre svega učinili ih bezbednim učesnicima u saobraćaju.

    Predsednik AMSS Mirko Butulija i generalni sekretar Predrag Đurđev, malim šampionima i njihovim nastavnicima za uspeh, požrtvovan i uspešan pedagoški rad, uručili su zahvalnice i plakete diploma sa stipendijama, odnosno novčanim  nagradama, sa ciljem da deci ovim omoguće bolje uslove za dalje usavršavanje i obrazovanje a nastavnicima dodatni motiv.

    Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije uvrstilo je “Šta znaš o saobraćaju” u Kalendar takmičenja od 2006. godine. Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, AMSS je sopstvenim resursima obezbedio da takmičenje započeto pre 45 godina ne bude prekinuto. Svake sezone, sve se više škola i dece uključuje u ovaj vid pripreme za učestvovanje u saobraćaju, da bi ove godine više od 220 hiljada osnovaca iz Srbije prošlo kroz obuku i takmičenje. Dosadašnji predan rad organizatora u kontinuitetu donosi dobre plasmane i na međunarodnim nastupima: srebro 2012, zlato 2013, i ponovljena šampionska titula ove godine.

    AMSS će nastaviti svoje aktivnosti na edukaciji i unapređenju bezbednosti najugroženije grupe učesnika u saobraćaju, sa nadom da će dogodine dobiti adekvatnu finansijsku podršku i relevantnih državnih institucija kako bi se obuhvatili svi osnovci, oko 550 hiljada, u Srbiji.

     
  •  

   Prijava

    

   Kampanje / akcije

   'Šta znaš o saobraćaju' 2010.
    
    
    
 •