•  
  • Online servisi

   Naša Mreža

   Poslovne jedinice, Autо-Moto klubovi, Partneri... Pogledaj mapu
    
    

   Stanje na putevima

   Mapa prohodnosti puteva u Republici Srbiji.
   Detaljnije
    

   Video izveštaj o stanju na putevima u Republici Srbiji
   Detaljnije
    
    

   Vremenski podaci

    
    
    
    

   Šlep sluzba, dostupna 24/7!
   slepovanje, slep, slepanje, odslepati, doslepati


   • Vozite bezbedno ovog leta PDF Štampa El. pošta
    četvrtak, 09 jul 2015 12:45

    Svakog leta vozači širom Evrope putuju ka letovalištima i nazad. I kod nas ovo je doba kada se putuje prema domaćim banjama, planinama i jezerima i dalje, prema Crnoj Gori i preko Makedonije ili Bugarske, ka Grčkoj. AMSS  svim vozačima savetuje da pre nego što krenu na put, gde god da putuju, najpre provere tehičku ispravnost svog automobila.

    Pregled tehničke ispravnosti vozila urađen na vreme, pretpostavka je bezbednog putovanja porodičnim automobilom.

    Pored toga, potrebno je proveriti da li imate  svu potrebnu putnu dokumentaciju. Proverite do kada važi vozačka dozvola, podsetite se saobraćajnih propisa. Evo i pomoći u obliku malog upitnika:

    Da li imate zeleni karton za zemlje u kojima je potreban ?

    Da li ste uradili međunarodnu vozačku dozvolu i dozvolu za upravljanje tuđim vozilom? Sva međunarodna dokumenta mogu se dobiti  u najbližem AMSS centru. Širom Srbije  ih ima na oko 160 adresa.

    - Imate li super člansku karticu AMSS i znate li koliko ona može da vam olakša vreme provedeno na putu? Članska karta pruža dodatno samopouzdanje svakom vozaču tokom boravka na odmoru i uopšte vožnje. Super članska kartica važi u celoj kontinentalnoj Evropi i košta svega 2.000 dinara (1.800 sa 10 posto popusta ako se učlanite on-line  i donosi ogromnu sigurnost i zaštitu od eventualno velikih troškova. Našim vozačima u inostranstvu, tokom prošlogodišnje letnje turističke sezone, je AMSS intervenisao 440 puta. Na taj način, vlasnici AMSS Super članske kartice, uštedeli su oko više desetina hiljada evra a trošak je podneo AMSS.  Svi znamo koji su rizici vožnje i naš nacionalni Auto-moto savez je uvek spreman  da u tom smislu odgovori.  

    - Da li ste se osigurali pred put? Znate li da kod nas tokom leta imate popust od 20 osto na polisu putnog zdravstvenog osiguranja? Ukoliko planirate put u inostranstvo, bez obzira na destinaciju, Vaš odmor učinićemo bezbrižnijim i sigurnijim ako  se pre odlaska na put obezbedite polisom putnog zdravstvenog osiguranja u AMS Osiguranju. Ova polisa osiguranja pokriva troškove lečenja i prevoza u slučaju iznenadne bolesti ili nesrećnog slučaja za vreme privremenog boravka u inostranstvu. Kupovinom polise putnog zdravstvenog osiguranja, AMS Osiguranje preuzima brigu o Vašem zdravlju za vreme trajanja putovanja i Vi ste 24 h osigurani.

    - Niste se odlučili za KASKO osiguranje a bojite se rizika od sudara? AMS Osiguranje Vam nudi proizvod koji ne predstavlja veliko opterećenje za budžet a u potpunosti zadovoljava  potrebe za osiguranjem od rizika sudara i šteta! Da li ste  čuli za KASKO LAJT polisu osiguranja, koja može da traje dok ste na godišnjem odmoru?

    Kada pređete ovu prvu pripremu i u AMSS obezbedite potrebna dokumenta, proverite na našem sajtu kako izgledaju saobraćajni propisi u zemlji u koju putujete. Različite države, slični ali i savim različiti propisi. Razlikuju se, recimo, propisani način korišćenja dečjih sedišta, obaveza posedovanja protivpožarnog aparata i mnogi drugi detalji,  na koje treba obratiti pažnju u zemlji u koju putujete.

    Adresu sajta AMSS stavite na listu omiljenih strana svog internet pregledača bilo da ste član ili tek nameravate da postanete. Na našem sajtu i pozivom na broj 1987 u bilo koje doba dana i noći dobićete informacije iz Operativnog centra AMSS  o svemu što je važno za vaše putovanje, možete da zatražite pomoć, šlepovanje i dobijete bilo koji drugi savet na putu.

    Pred put uvek treba na vreme proveriti pneumatike i pritisak u njima. Bez rezervnog točka, ali i rezervne rashladne tečnosti ne polazite ni na kraće putovanje!

    Saveta nikad dosta. Tačan iznos putarine ili sitan novac sačuvaće vas od nepotrebnih zadržavanja na naplatnim rampama.

    Nabavite TAG uređaje za elektronsku naplatu putarina. Tako ćete i  najvećim špicevima i danima praznika moći da izbegnete čekanje: sa TAG uređajem vozite ENP trakom za elektronsku naplatu putarina, na čijem kraju nema rampe i  zaustavljanja. TAG uređaj košta 1.380 dinara i dopunjuje se po potrebi, a može se prenositi  u drugo putničko vozilo.

    Gde god da ste krenuli, mudro je držati se preporuke da se na svaka dva do tri sata neprekidne vožnje napravi pauza. Iako je vreme ćudljivo, računajte da će vas u ovo vreme godine pratiti visoke temperature i zato pijte dovoljno  tečnosti. Ne jedite previše, teška hrana izaziva pospanost. Ako ulazite u pljusak ili vozite kroz kišu setite se da prilagodite brzinu vožnje uslovima puta i držite propisno odstojanje od vozila ispred sebe.

    Izbegavajte situacije u kojima bi saobraćajna policija  mogla  da vam napiše  kaznu za kršenje propisa. Već sam neplanirani trošak može da pokvari tek započeti odmor. O otežanom  plaćanju za vreme vikenda ili na pustom delu puta, odnosno vraćanju u tom slučaju  na granični prelaz i da ne govorimo. Takve i neke druge neplanirane situacije izazivaju nervozu, često i svađe, vikanje i nagle pokrete koji vozaču skreću pažnju sa puta. Stoga, budite pažljivi. Posle nekog vremena provedenog na putu, prosut sok ili neuobičajeno ponašanje najnestrpljivijeg člana porodice mogu da izazovu nervozu vozača i ugroze sve u automobilu.

    Prema saznanjima iz Operativnog centra AMSS, neki naši vozači na putu za Grčku ostanu bez goriva pred samom granicom Srbije i Makedonije zbog toga što su planirali da rezervoar dopune tamo gde je gorivo, možda, jeftinije. Pažljivo planirajte potrošnju goriva.

    Statistički, poslednji sat vožnje predstavlja poseban rizik. Onda kada ugledamo more i pomislimo “Stigli smo”, baš tada nismo više dovoljno usredsređeni na sam saobraćaj. Posle duge vožnje, koncentracija pada i umor sustiže vozača. Tada često dolazi do udesa.

    Čak i prvi sunčevi zraci posle noćne vožnje znaju da budu opasni jer gotovo da nema čoveka kome se ne prispava u samo svitanje.

    Premda svi pokušavaju da što više produže odmor od ponedeljka do ponedeljka, treba znati da se vikendom stvaraju gužve i da je tada veći broj udesa. Dan ranije je sigurniji dan za povratak.

    Evo još nekoliko kratkih, ali vrednih saveta:

    • Ne pijte alkohol dok vozite.
    • Ne telefonirajte tokom vožnje, opasno je a i kazne su rigorozne.
    • Ne putujte po vrućini  umorni od 11 do 17 časova.
    • Kada krećete obavezno vežite pojas i upalite svetla!
    • Izbegavajte preticanje.
    • Proverite u deklaraciji da li lek koji koristite utiče na prosuđivanje tokom vožnje.
    • Razmišljajte o svojoj vožnji, na taj način ćete bezbednije učestvovati u saobraćaju i tako zaštititi svoju i bezbednost svih učesnika u saobraćaju.


    Evo i kratkog pregleda osnovnih informacija o propisima i obavezama u zemljama u koje najčešće  putuju  vozači iz Srbije.

    Crna Gora
    Deca mogu preći granicu uz knjižicu ili izvod i matične knjige rođenih. Svetla treba da budu stalno upaljena. Ako ulazite iz BIH, tamo vam mogu zatražiti zeleni karton.

    Hrvatska
    Nisu potrebni zeleni karton ni međunarodna vozačka dozvola. Treba vam  standardna auto-oprema, leti svetla mogu biti upaljena samo u uslovima slabije vidljivosti.

    Italija
    Potrebna je samo međunarodna vozačka dozvola, svetla uvek treba da budu upaljena van naseljenog mesta. Kazne su rigorozne za telefoniranje, a saobraćajna policija može vam privremeno oduzeti  vozilo ukoliko nemate odmah novac za plaćanje kazne.

    Bugarska
    Obavezna su upaljena svetla, obavezan je i protivpožarni aparat, nisu potrebne međunarodna vozačka i zeleni karton.

    Rumunija
    Obavezna je vinjeta, ima je na većim benzinskim pumpama i koštaju 3 (nedeljna), odnosno 7 evra (mesečna). Kazna za neposedovanje je 250 – 500 evra, za kamione od 750 do 4.500 evra.

    Za Makedoniju više nije potrebna međunarodna vozačka dozvola, treba imati u vidu da već  u Grčkoj mogu da vam je zatraže, tamo ste u obavezi da je posedujete.       

     
  •  

   Prijava

    

   Kampanje / akcije

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   'Šta znaš o saobraćaju' 2010.
    
    
    
 •