AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE

AMS SRBIJE UPOZORAVA - KRIVOTVORENE SLOVENAČKE VINJETE

Auto-moto savez Srbije obaveštava motorizovane gradjane da su se u Sloveniji i u susednim zemljama na crnom tržištu pojavile krivotvorene godišnje vinjete za automobile. Iz Agencije za auto-puteve Slovenije, DARS, zamolili su nas da upozorimo vozače da vinjete treba da kupuju isključivo na službenim prodajnim mestima, a to su: benzinske stanice, trafike, poslovnice Auto moto saveza Slovenije, AMZS, gde će dobiti račun i izbeći oštre sankcije u slučaju upotrebe falsifikovanih vinjeta. Sva prodajna mjesta za kupovinu vinjeta van Slovenije mogu se naći na linku: http://www.dars.si

Vozači kod kojih eventualno bude utvrdjeno korišćenje falsifikovane vinjete plaćaće kaznu za korištenje lažne vinjete, dodatnu kaznu za vožnju bez vinjete u visini od 300 do 800 eura, a biće i u obavezi da kupe novu, validnu vinjetu koja staje 95 eura. Pri tome, inspektori će biti u obavezi da svakog vozača koji upotrebljava lažnu vinjetu, predaju policiji na dalju proceduru. Po slovenačkom zakonu upotreba krivotvorene vinjete može se kazniti i zatvorom do 3 godina.

Krivotvorene vinjete od pravih se razlikuje po dodiru koji je "papirnat", a ne "celulozno gladak", a osim toga nemaju vertikalne crne zaštitne crte s natpisom "Odstranite zaštitnu foliju" (gledajte sliku u prilogu). Lažne vinjete imaju još nekoliko drugih manjih grešaka koje mogu da prepoznaju samo inspektori ili policija.

Molimo Vas da nam pomognete da ova informacija dodje do što većeg broja motorizovanih gradjana Srbije koji eventualnno planiraju put u Sloveniju i koji bi na ovaj način mogli da izbegnu eventualne neprijatnosti.

U prilogu možete pogedati fotografiju prave i falsifikovane vinjete

 

INFO I POMOĆ: 1987